Ivan Skubin

Ime in priimek umetnika: Ivan Skubin, kipar
Vrsta prireditve: Odprti atelje in javno vodstvo
Naslov in čas posameznega dogodka: po prostorski instalaciji na zelenici pred Vilo Vipolže ob 16. uri

 

Izjava: Za svoje izrazno sredstvo sem izbral glino, prvobitno tvarino, materio primo, ki v sebi nosi genetski spomin na neskončne možnosti ustvarjanja, spomin na začetek in konec. Tej prvinski snovi sem zaupal svoj čut za umetnost, svoje misli, sanje. Tako kakor zemlji, ki me je od malega vezala nase in me še vedno oplaja s svojimi tisočerimi pojavnimi oblikami:

Čuvarja praga
V egipčanski mitologiji obstaja mit o tehtanju duš ob smrti, po katerem lahko duhovni svet vstopi samo nenavezana, neobremenjena duša; duša, ki je lahka kot peresce. Pri razmišljanju o tem, v kolikšni meri smo lahki in nenavezani, sta nastala Čuvarja praga kot osebno uzrtje pradavnega mita: čuvarja praga, skulpturi, zgneteni iz bele in črne gline, postavljeni na zelenici pred mojo domačijo, dovoljujeta prehod v svet onkraj samo čistim, neomadeževanim dušam.  

Ikaros
Ikarosa, Ikara, ta pradavni mit, ki svari pred samozadovoljstvom in prevzetnostjo, sem ugledal s svojimi očmi, ga zgnetel iz rjave gline, mu v srce položil belo ptico in ga zazrtega v svet okoli sebe postavil v park Pečno. In tako stoji tam, s ptico v srcu, v čarobnem gozdu nad Kanalom ob Soči, in mimoidočim sporoča moje razmišljanje:
»Odkar je bil človek poklican v bivanje, je prežet z željo po preseganju določenega. Usojenega. Spustil se je bil v najgloblje globine, vzletel v nepredstavljive višave; vase ga je potegnila želja po doseganju najbolj skritih kotičkov vsemirja; pogledal je v najmanjše delčke snovi, s svojimi stvaritvami segel po brezmejnosti; prepredel svet z informatiko… En sam let ptice v človeku. Tragičen let Ikarosa.
In vendar možnost leta preko horizonta.«

Ujetniki
Na zelenici pred Vilo Vipolže se bom predstavil s prostorsko instalacijo z naslovom Ujetniki. V okna petih metalnih nosilcev sem postavil človeške obraze, modelirane iz gline in odžgane v posebni japonski tehniki raku. Instalacija je moj odgovor na vprašanje, kdo je ujetnik.
»Ujetnik je človek. S svojo ozkostjo, ki jo simbolizirajo obrazi z groteskno fiziognomijo, stisnjeni v ozke odprtine, je ujet v kletko svojih misli, navad, predsodkov, čustev… Kletko je bil olepšal in zloščil, ne ve pa, da utesnjuje, omejuje njegovo duhovno obzorje. Odprta okna sicer ponujajo možnost izstopa, možnost svobode, vendar ujetnik ne izstopi. Ostaja med zloščenimi stenami svoje zlate kletke, mrko in zlovešče zre iz nje v svet.«

Predstavitev umetnika:
Ivan Skubin je v tridesetih letih delovanja na področju keramike imel preko sto petdeset samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Portugalski, Srbiji, Madžarski, Nemčiji, Belgiji, Španiji, Franciji. Sodeloval je pri domačih in mednarodnih likovnih in keramičnih projektih, likovnih kolonijah in delavnicah. Njegovo delo je bilo večkrat nagrajeno, štirikrat je bil izbran za slovenskega umetnika v umetniški rezidenci Cité internationale des arts v Parizu. Je član številnih društev, med njimi Društva keramikov Slovenije, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Zavoda V-oglje (član IAC).
Dela Ivana Skubina so vključena v javne zbirke v Sloveniji, Srbiji, na Portugalskem, v Italiji, Belgiji, Španiji, Armeniji. Na domu kjer ima umetniški atelje ima tudi svojo galerijo, kjer organizira ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle. Leta 2019 je bil sprejet za člana IAC (International Academy of Ceramics), najvišjega mednarodnega strokovnega združenja umetnikov keramike s sedežem v Ženevi. V  preteklem letu je dobil priznanje za umetniške dosežke tudi na briški občini.

premium bootstrap themes