Urška Toman

Ime in priimek umetnice: Urška Toman, akademska kiparka
Vrsta prireditve: Odprti atelje
Naslov: Partizanska ul. 46, 1000 Ljubljana
Čas: 27. 4. 2024 od 10.-18. ure

Ursa.Toman@guest.arnes.si

 

Izjava: Kot samostojna ustvarjalka na področju kiparstva sem aktivna 25 let. Večina mojih del je nastalo v ateljeju na Partizanski ulici 46 v Ljubljani. Za počastitev dneva kiparstva in urejenja bivalnih površin odpiram vrata svojega ateljeja. Že pri vhodu imam stalno razstavo, v ograjo sem umestila manjše kipce, ki so jih na delavnicah izdelali otroci. Na vrtu pred ateljejem so postavljene moje skulpture. Atelje je sestavljen iz dveh delov, delavnica z različnim orodjem za železo, les … in bolj umirjen del za delo z glino in finimi materiali. Za dan kiparstva bi po prostorih ateljeja in vrta priredila razstavo mojih del in obiskovalcem ponudila delavnice oblikovanja gline.

Predstavitev avtorice:
Urša Toman, rojena leta 1972 v Ljubljani, je ugledna slovenska kiparka, ki je svoj študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom profesorja Matjaža Počivavška zaključila leta 1998. Od začetka svoje kariere v letu 1993 je Tomanova tesno sodelovala z umetniškimi skupnostmi, kot so Metelkova mesto, Sezam in Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart, kar je pripomoglo k njeni umetniški razvitosti in samostojni karieri v kiparstvu, ki jo je začela leta 1999.
Njeno delo, ki je bilo predstavljeno na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, odlikuje raziskovanje domišljijskih svetov, prežetih s simboliko in pripovedjo. Tomanova v svojih delih pogosto obravnava teme strahu, poguma in človeških čustev, pri čemer skulpture služijo kot medij za introspekcijo in dialog z gledalcem.
Poleg vizualne privlačnosti se Tomanova osredotoča na umeščanje skulptur v naravna okolja, s čimer raziskuje odnos med umetnostjo in naravo. Njeno pedagoško delo vključuje vodenje likovnih delavnic in sodelovanje v pedagoško-andragoških projektih, kar odraža njeno predanost širjenju umetniškega znanja in vrednot.

Materiali, kot so glina, les in kamen, ki jih Tomanova uporablja v svojem delu, skupaj z dodatki barve, ustvarjajo dela, ki so hkrati intimna in izražajo nebogljenost ter otroško razigranost. Urša Toman s svojim umetniškim izrazom združuje elemente pravljičnosti in kritičnega razmišljanja, kar njena dela naredi provokativna in tolažeča ter odseva globoko osebno izkušnjo in refleksijo sodobnega človeka.

premium bootstrap themes