Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in Sekcija kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru ZDSLU, oznanjata, da je akademski kipar Marjan Drev prejemnik pomembne nagrade kiparske sekcije ZDSLU za leto 2023.

Stanovska kiparska nagrada Sekcije je letno priznanje, namenjeno predstavitvi izjemnih umetniških dosežkov na področju kiparstva. Letno podeljujemo nagrado, ki predstavlja vrhunec kiparske ustvarjalnosti v Sloveniji.

Nagrada je namenjena umetnikom, ki s svojim delom prispevajo k bogatitvi slovenskega kulturnega prostora, ne glede na to, ali gre za razstave, javne postavitve ali druge oblike kiparskega izraza. Prejemniki nagrade so izbrani med slovenskimi kiparkami in kiparji ali umetniki, ki živijo in delajo na področju Slovenije, ki so svoja dela javno predstavili v preteklem letu.

Nagrado podeljuje forum, sestavljen iz članov kiparske sekcije ZDSLU, ki s svojimi glasovi odloča o najbolj prepoznavnih in vplivnih kiparskih delih leta. Ta nagrada priznava izjemne dosežke posameznih umetnikov in spodbuja nadaljnji razvoj ter rast kiparstva in umetnosti, predstavljene v javnem prostoru v Sloveniji.

Marjan Drev: Umetnik, ki prepleta kiparsko tradicijo z inovativnimi pristopi

Akademski kipar spec. in doktor likovne teorije Marjan Drev, član DLUM in ZDSLU od leta 1991, je umetnik, ki s svojim delom presega meje tradicionalnega kiparstva. Njegovo umetniško raziskovanje se osredotoča na povezovanje klasičnih kiparskih tehnik z inovativnimi teoretičnimi koncepti, kar je razvidno iz njegovega bogatega opusa.

“Drevove kiparske smernice temeljijo na klasičnem kiparskem kontrapostu, ki ga inovativno interpretira skozi informacijsko polje. Njegova dela, kot sta portreta prof. dr. Zore Janžekovič in Gregorja Einspielerja, sledijo normam rimskega psihološkega portreta in so skladna z normami evropskega kiparstva zadnjih 2500 let”, so zapisali v predlogu za nagrado.

V letu 2022 je Drev realiziral pet kiparskih projektov in sodeloval na dveh skupinskih razstavah. Med njegovimi pomembnimi deli, ki so bila predlogana za nagrado, izpostavljamo kiparsko opremo za portal cerkve sv. Štefana v Semiču, ki vključuje štiri kamnite realistične plastike višine do 185 cm, vključno s podobami Alojzija Grozdeta in papeža Janeza Pavla II. Njegova bronasta kiparska plastika sv. Cirila v Murski Soboti, visoka 210 cm, predstavlja prvi del kiparskega obeležja bratom sv. Cirilu in Metodu. V Grosuplju pa je v soavtorstvu z Vlasto Zorko ustvaril bronast spomenik Mira Cerarja.

Poleg kiparskih projektov je Drev sodeloval tudi v projektu “Made in Maribor” pod vodstvom Brede Kolar ter v projektu “Živa risba”, ki ga kurirata Milena Zlatar in Mojca Štuhec.

Marjan Drev, ki živi in ustvarja v Šentilju v Slovenskih goricah, je znan po združevanju tradicionalnih in sodobnih kiparskih pristopov, s čimer ustvarja dela, ki so hkrati spoštovanje preteklosti in pogled v prihodnost umetniškega izražanja.