Čajanka za sodobno umetnost z gostom Rokom Žnidaršičem

Čajanke za sodobno umetnost, pogovore, izmenjave mnenj in debate, ki jih organizira Zavod za sodobne kiparske raziskave v sodelovanju s Sekcijo kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru ZDSLU, pod okriljem Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). V novi seriji pogovorov v okviru Čajank za sodobno umetnost je bilo srečanje na čajanki v torek, 5. decembra 2023, ob 17. uri v Galeriji ZDSLU, na Komenskega 8 v Ljubljani. Srečanje z gostom večera, podžupanom MOL doc. Rokom Žnidaršičem se je nanašalo tako na oblikovanje javnega prostora v projektih arhitekturnega ateljeja Medprostor ter načrtih o oblikovanju javnega prostora v MOL, kjer je od 2023 prevzel zadolžitve funkcije podžupana. Rok Žnidaršič je ustvarjalec in eden vodilnih strokovnjakov na področju arhitekture in urbanizma, ki trenutno opravlja funkcijo podžupana Mestne občine Ljubljana. Rojen leta 1977, je svojo izjemno kariero začel po končanem študiju arhitekture leta 2004 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Njegova strast do arhitekture in oblikovanja se je odražala skozi celotno njegovo akademsko in profesionalno pot, kar ga je pripeljalo do številnih dosežkov in priznanj.

 

 

Leta 2010 je soustanovil arhitekturni atelje Medprostor, ki je hitro postal sinonim za inovativnost in kakovost v arhitekturnem svetu. Njegovo vodenje ateljeja je bilo zaznamovano z več prestižnimi nagradami, med katerimi izstopajo Plečnikova nagrada in medalja, Evropska nagrada za urbani javni prostor, mednarodna nagrada Piranesi in nagrada Prešernovega sklada. Njegova dela pogosto združujejo estetiko in funkcionalnost, realizirana so bila v Ljubljani, Mariboru, Podgorici in Beogradu, kar dokazuje njegov vpliv ne le v Sloveniji, ampak tudi v širšem mednarodnem prostoru.

Na akademskem področju na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani je že kot asistent od leta 2006 in kasneje od leta 2015 kot docent igral ključno vlogo pri oblikovanju mladih generacij arhitektov. Njegovo mentorstvo je študentom omogočilo, da so bili udeleženi na mednarodnih natečajih, kjer so prejeli tudi priznanja, na Fakulteti za arhitekturo pa so prejeli Plečnikovo študentsko priznanje in objavili članke v uglednih mednarodnih strokovnih publikacijah. Njegovo delo je pomemben prispevek k razvoju izobrazbe in raziskav v polju sodobne arhitekture.

Kot podžupan Mestne občine Ljubljana je njegova vizija usmerjena v skladen prostorski razvoj mesta in kakovostne posege v prostor. Poudarja pomen sodelovanja med različnimi oddelki mestne uprave in javnimi podjetji ter si prizadeva za sonaravni in celostni razvoj mesta po sodobnih strokovnih načelih. Njegov cilj je ustvariti kakovosten, povezan in dobro vzdrževan javni prostor, ki bo vključeval kakovostne arhitekturne in krajinsko arhitekturne posege.

Med njegovimi prioritetnimi projekti so razbremenitev centra mesta z zgostitvami na obrobju, izboljšanje povezanosti z zaledjem odprtega prostora, kot so urbani gozdovi in akvatorij Ljubljanice in Save, ter celostna prenova Poti spominov in tovarištva. Poseben poudarek daje tudi na skrb za naravo in prenovo živalskega vrta v sodobno naravovarstveno središče, kot tudi na razvoj novih stanovanjskih sosesk in prenovo obstoječih, vključno z energetsko izrabo Ljubljanice.